Ondernemen vanuit vertrouwen

Ik vertrouw erop dat alles wat er op dit pad-van-ondernemen gebeurt een bedoeling heeft. Of ik nu weet wat die bedoeling is, of niet. Ik vertrouw erop dat het goed is, zoals het gaat. Ik onderneem immers op een manier die bij mij past en dat is goed. Ik vertrouw er ook op dat er mensen op mijn pad komen die mij verder helpen, ook als ik dat nog niet zie. Iemand die net op het juiste moment een tip voor mij heeft of een goed advies dat ik net nodig had. Of kritiek – die ik misschien liever niet hoor – en die ervoor zorgt dat ik nog helderder krijg waar ik voor wil gaan.

Alles is er al

Alles wat er nodig is om te ondernemen, is er al en komt naar mij toe op het juiste moment. Ook daar vertrouw ik op. Dat betekent niet dat ik thuis op de bank kan gaan zitten afwachten. Het betekent ook niet dat dat het moment is waarop ik het graag wil. Het betekent wel dat ik erop vertrouw dat duidelijk zal worden welke vorm mijn pad en mijn onderneming hebben. En dat kan heel anders zijn dan ik nu denk. (ik ben benieuwd!)

Onderbuikgevoel

Ik vertrouw ook op mijzelf; dat ik de signalen herken en weet of iets mij dient. Als ik ‘ja’ voel, dan ga ik in op wat er op mijn pad komt. Als ik ‘nee’ voel niet, en als het mij nog niet duidelijk is, neem ik een time-out totdat ik het wel duidelijk voel. Dat is het volgen van mijn onderbuikgevoel, dat is mijn radar. Daar weet ik of iets goed is voor mij of niet.

Ik mis ook wel eens een signaal hoor. Dan merk ik later dat iets een signaal was en dat ik er gewoon aan voorbij gegaan ben. Als het kan, pak ik hem dan alsnog op.

En soms ga ik ergens op in ook al voel ik geen ‘ja’. Meestal wordt mij dan na een tijdje wel duidelijk of het een ‘ja’ was. Als dat niet zo is, dan zeg ik af wat ik in eerste instantie had toegezegd. Wie ‘ja’ zegt, hoeft niet altijd ‘ja’ te blijven zeggen want een ‘ja’ kan ook een ‘nee’ worden. Het is de kunst  daar eerlijk in te zijn tegen mijzelf en tegen anderen. Dan kan vertrouwen blijven stromen.

Vertrouwen versus angst

De keerzijde van vertrouwen is angst. Angst leidt tot wantrouwen, tot een ander niet (h)erkennen en angst is de bron van oorlog en andere ellende. Ik ervaar soms ook angst. Bijvoorbeeld of het mij zal lukken om mijn droom te realiseren. Of ik wel genoeg financiële middelen zal hebben om de droom te realiseren. Dat soort angsten, je kent ze vast wel! 😉

Vertrouwen leidt tot de ander wel (h)erkennen, liefde voelen en tot vrede. Ik kies voor vertrouwen. En jij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *